Een goede foto nemen is vrij eenvoudig. Maar toch hou je best rekening met een aantal factoren.
We geven hier een aantal tips om foto's te nemen die geschikt zijn om als vergroting voor een YouDisplay te gebruiken.

Fotocamera of smartphone

Met een echt fototoestel neem je natuurlijk snel uitstekende foto's. Maar zijn foto's genomen met een smartphone ook goed genoeg? Ja hoor, in veel gevallen wel. De camera's in smartphones worden steeds beter en beter.

Foto's genomen met een iPhone zijn meestal kwalitatief genoeg. Voor andere smartphone toestellen moet de camera minstens 8 megapixels hebben, en liefst zelfs 16.

foto tips camera en/of smartphone

Zorg voor een hoge resolutie

Resolutie is het aantal beeldpunten of pixels per foto (uitgedrukt in breedte x hoogte ofwel in MP - megapixels). Zorg voor een zo hoog mogelijke resolutie. Immers, hoe hoger, hoe gedetailleerder we kunnen afdrukken.

Zowel bij fotocamera's als bij smartphones kan je de standaard resolutie van een foto vooraf instellen. We hanteren zelf als richtlijn een absoluut minimum van 1000 pixels in de hoogte per meter dat je onderwerp hoog is in werkelijkheid (voor foto's van smartphones best zelfs meer).

Opgelet: Facebook & Whatsapp

Foto's die verzonden zijn via Facebook of Whatsapp worden automatisch sterk verminderd in kwaliteit en resolutie. Dat merk je niet op je smartphone. Maar ze zijn onbruikbaar voor uitvergroting.

Zorg dat je ons steeds de originele foto stuurt.

foto tips levensgrote pop kies juiste resolutie en bestandsgrootte
foto tips levensgrote pop kies juiste resolutie

Goede houding

Je kan een gewone of grappige houding aannemen. Maar hou best vooraf rekening met de positie van de armen en benen. Elk type YouDisplay heeft immers een bepaalde maximale hoogte én breedte. Indien je de armen breed strekt langs de zijkanten, of ze in de hoogte steekt, zal je mogelijk over die maximale afmeting heen zitten.

Bijvoorbeeld: je bent 180cm groot en 60cm breed. Dan past ongeveer elk type YouDisplay. Maar strek de armen ver genoeg en je kan snel 100cm breed worden. Het zelfde principe geldt indien je er een breed object bij wil. Zoals een guitaar (of zoals hier: een microfoonstandaard).

We zullen je altijd wel verwittigen wanneer je foto te breed wordt voor de hoogte die je wenst. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Tot slot mag je niet vergeten dat er een ruggesteun is. Dus als je veel ruimte tussen de benen hebt, moeten we dat opgevuld laten (of wit maken). Anders ga je die ruggesteun zien.

foto tips levensgrote pop goede houding vooraanzicht
foto tips levensgrote pop opgepast te hoog houding armen
foto tips levensgrote pop goede houding zijkant
foto tips levensgrote pop opgepast te breed houding
foto tips levensgrote pop goede houding grappig
foto tips levensgrote pop opgepast te breed voorwerp

Perspectief

Probeer je onderwerp het hele beeld te laten vullen. Ga dus zo dicht mogelijk staan. Hou de camera ook best rechtop (in 'portrait').

Hou de camera halverwege de hoogte van de persoon (of ander onderwerp) die je fotografeert. Op die manier zijn alle (lichaams)onderdelen in de goede verhoudingen, en krijg je geen verwrongen beeld.

foto tips levensgrote pop goede houding vooraanzicht
foto tips levensgrote pop opgepast perspectief onderaan
foto tips levensgrote pop opgepast perspectief bovenaan

Bij een foto met meerdere personen zorg je best ook dat iedereen op dezelfde afstand van de camera staat. Anders lijkt de mensen achteraan al snel veel kleiner.

foto tips levensgrote pop goede houding twee personen
foto tips levensgrote pop let op houding meerdere personen

Voldoende licht

Neem de foto bij voldoende omgevingslicht. Hoe meer licht, hoe beter !

Natuurlijk licht is het beste. Maar binnenlicht kan ook werken. Je neemt de foto best tegen een zo wit mogelijke achtergrond.

Let op: vermijd tegenlicht (bijvoorbeeld tegen de zon in fotograferen). Dat maakt je beeld heel erg donker.

foto tips levensgrote pop neem foto tegen witte achtergrond
foto tips levensgrote pop opgepast voor tegenlicht

Focus

Een foto kan een hoge resolutie hebben en toch onscherp zijn. De meeste camera's staan ingesteld om automatisch scherp te stellen. Indien je onderwerp bijna je hele beeld inneemt, zal er geen probleem zijn.

Echter, indien je volledig handmatige foto's neemt met eigen instellingen, dien je wel op te letten dat je goed focust.

foto tips standen fototoestel aperture
foto tips apertue opening diafragma

Pro tip voor handmatige fotocamera instelling

Foto's nemen in AP mode (Aperture Priority) geeft je de meeste vrijheid om foutloos te fotograferen. Dit is ook hoe veel portretfotografen werken. Kies een breed diafragma (lensopening of aperture).

In het geval dat je één of twee personen fotografeert bijvoorbeeld f/1.8 (of f/2.2). Voor grotere groepen kan het iets minder breed (f/2.8 - f/3.2). Daardoor komt het onderwerp vooraan scherp in beeld en wordt de achtergrond wazig (het zogenaamde Bokeh effect).

Let wel op om het diafragma niet té breed te nemen (geen f/1.4 bvb). Dan is het centrum erg scherp maar worden ook de randen van je onderwerp zelf al wazig.

Speel gerust met de instellingen tot je de perfecte foto hebt!

foto tips apertue opening bokeh
foto tips apertue opening opgepast bokeh
foto tips apertue opening opgepast bokeh wazig

Waaraan moet het fotobestand voldoen?

De file die je upload moet in een van volgende formaten zijn: jpg, jpeg, pdf, tiff, tif, png, bmp of psd. En de file mag maximum 64 megabyte groot zijn.

Is het groter? Of heb je het enkel in een ander formaat (eps, raw, ai, ...)? 

Niet helemaal zeker van je foto?

We controleren het vrijblijvend voor jou. Bij enige twijfel zullen we je trouwens hoedanook contacteren.

Bestaande beelden vinden?

Je wil misschien liever reeds bestaande beelden. Zie onze reeks tips om beelden over eender welk onderwerp te vinden.